VERON A63
Friese Wouden
____________

Up
Van het bestuur
FRM 2001
Velddag VHF 2001
Oan 'e Redaksje
SSB Ronde
A63 PACC nr 1
Ant.verlengspoel
HAM Links

 

VERON afdeling Friese Wouden
Afdelingsblad 'CQ Friese Wouden'

FRM 2001

door PA3ESF

23e Friese Radio Markt succesvol verlopen

Na enige tijd van voorbereiding was het dan weer zover. Op 26 mei 2001 de Friese Radio Markt in Beetsterzwaag. Met de 23e editie van deze Friese Radio Markt kan de VERON afdeling A63 "De Friese Wouden" weer terug kijken op een zeer geslaagd evenement. Van de media was er veel belangstelling voor de FRM. Omrop FryslÉn kwam er televisieopnamen maken, waarvan de beelden op zaterdag avond werden uitgezonden en op zondagmorgen werden herhaald. Radio FryslÉn maakte een leuk radioverslag voor de maandagmorgenuitzending. Verder waren er verslaggevers van Nieuws-TV (Kabelkrant) en diverse regionale kranten. Al met al een leuke promotie voor Amateur Radio.

Ruim 40 vrijwilligers werden er ingezet om de FRM. in goede banen te leiden. Er werd om vijf uur 's morgens begonnen. Eerst met z'n allen aan de koffie en de broodjes en dan om half zes er volop tegenaan. Een lange dag voor het hele team, want pas tegen zes uur 's avonds kon weer worden genoten van soep en broodjes, die overigens uitstekend werden verzorgd door "De Buorskip". Hierna werden de binnenmarktspullen nog naar de opslagplaats gebracht.

De FRM commissie bestaande uit Weit Lap - PA3ESF (Voorzitter en PR), Izaak Landman - PE1MIP (Marktmeester), Johannes - PE1LUB (FinanciČn), Kor - PAoKDV (Draaiboek en CoĒrdinatie) en Kees - PA5CW (werving medewerkers en algemene assistentie), gebruikt voor dit evenement elk jaar een draaiboek waarin alles tot in detail is verwerkt. Zowel de dinsdag voor als de dinsdag na de markt is er een vrijwilligersavond waar e.e.a. wordt doorgesproken. Het is niet voor niets, dat veel handelaren de FRM als een van de best georganiseerde markten betitelen (Tnx !).

De organisatie verliep ook dit jaar weer vlot. Om zeven uur uur konden de ruim 100 handelaren hun stand innemen. De eerste bezoekers waren ruim voor de opening van de markt (om negen uur) al aanwezig. Om het wachten wat te veraangenamen kon men bij de ingang koffie verkrijgen. Tijdens markt werd ook de catering uitstekend verzorgd door de medewerkers van "De Buorskip" konden bezoekers in het restaurant gezellig samenkomen. Het inpraatstation PI4EME met de operators Bram Laurens - PDoBCD, Ab Pasma - PA3GEX en Tjipke de Vries - PE1RIR hadden het druk met de mobiele stations, die onderweg waren naar Beetsterzwaag. De geluidsversterking werd dit jaar weer goed verzorgd door Jan Westerhuis - PA3AJF.

Het weer zat dit jaar ook mee. Na de 'stormachtige' markt van vorig jaar was het dit jaar weer ouderwets goed. De weergoden hadden het perfecte weertype voor deze zaterdag uitgekozen. Heeft Piet Paulusma een goed woordje gedaan? De ongeveer 2000 bezoekers kwamen vanuit alle hoeken van Nederland en daarbuiten. Er werden naast onze oosterburen en zuiderburen o.a. ook Engelsen, Ieren en zelfs iemand uit Nepal gesignaleerd. Namens het VERON hoofdbestuur werd de FRM door W.J. v/d Broek - PAoJEB met een bezoek vereerd. Naast de officiČle vertegenwoordiging zagen we echter ook enige andere HB-leden....

Naast handel was er ook gelegenheid om informatie te verkrijgen over het Radio amateurisme en de VERON in het algemeen, en de afdeling "De Friese Wouden" in het bijzonder. Tevens kon men bij de penningmeester van de afdeling, Ad Koller - PA3BAD, het juni nummer van het afdelingblad CQ Friese Wouden verkrijgen. Het VERON service bureau met Thijs Andrae - PA7TA en Xyl Janny deed goede zaken, bij het QSL bureau o.l.v. Anne Broekstra - PA3ATK werden vele QSL kaarten gewisseld.

Daarnaast werden er demonstraties gegeven door het Velddag club station PI4EME, Satelliet ontvangst door Jaap Rusticus - PAoJRK, kon men zich vergapen aan een 60 jaar oude vliegtuig zender van Jan Hanse uit Hoorn en was er World Link RTTY van machine tot digitaal via de geluidskaart te bewonderen bij Weit - PA3ESF. Het Nederlandstalig Amateur Net kwam rond elf uur samen in het "FoarhŻs" van "De Buorskip", voor het traditionele "oogbal" QSO.

De entree kaart kon men ingevuld inleveren voor de verloting. Tevens waren er extra loten te verkrijgen. Rond half vier werden de loten getrokken door Bram - PDoBCD, die iedere jaar de lange reis vanaf Vlieland maakt om van de partij te zijn. Hem werd als dank een bos bloemen aangeboden. Er waren vijf geldprijzen te verdelen. De gelukkigen zijn: 5e prijs voor Ashok Verma uit Nepal die in Nederland op bezoek was, in verband met werkzaamheden voor blinde kinderen in Nepal. 4e prijs voor F. van Ginneken uit Rucphen, 3e prijs voor J. Oost Jr. - PDoDFP uit Vledderveen, 2e prijs B. Kok - PA3GAQ uit Nijmegen en de 1e prijs B. Kok - PA3GAQ uit Nijmegen. (wat een geluksvogel !)

De datum voor de volgende FRM staat ook alweer vast. De 24e FRM zal worden gehouden op zaterdag 25 mei 2002, op dezelfde, overbekende locatie in Beetsterzwaag. Nu al zijn er bij de marktmeester Izaak Landman, pe1mip@hotmail.com vele opgavekaarten voor een kraam ingeleverd. Mocht u dit jaar de FRM hebben gemist, dan heeft u volgend jaar een nieuwe kans.

73' Namens de VERON A63 - De Friese Wouden,

Weit - PA3ESF